Information / News

Salon @ WEP, Groningen

SEEN #5 – WEP, Groningen

SEEN-nummer-5

SEEN #5: Henrik Kröner & Wouter Nijland

20 januari 2023 | 20.00 – 23.00 | Gratis toegang
Locatie: WEP, Van Leeuwenhoekstraat 44, Groningen

Wouter Nijland
Het werk van Wouter Nijland komt bij toeval tot stand. Letterlijk. Het is zo onvoorspelbaar als het dagelijkse leven, zijn belangrijkste inspiratiebron. De kunstenaar bepaalt alleen de kaders van zijn doeken. Daarna laat hij het aan het toeval over. Door genummerde knikkers en het bekende “kop of munt” spel, wordt een bepaald gebied ingevuld, ja of nee? Als het ja is, zal deze vulling dan bestaan uit horizontale of verticale penseelstreken? Ook dat laat Wouter aan de munt over.

Wouter Nijland (Woldendorp 1980) woont en werkt in Groningen

Henrik Kröner
De doeken van Henrik Kröner ogen als ijle kleurpotloodtekeningen op dunne ruitjesstof, dat associaties oproept met het papier van een eenvoudig rekenschrift. De tastzin wordt ingeruild voor de zin van het kijken, het aanraken met de ogen, de blik. Waar eerder vooral het accent lag op kleur -en lichtverloop zijn nu ook kleurvlekken en ronde vormen te herkennen. Eenvoudige composities met een decoratieve uitstraling. Het textiele en het tactiele karakter van het werk is alom aanwezig. Kröner komt uit een textielfamilie. Zijn oma heeft in de jaren 30 in Hamburg textiele vormgeving gestudeerd en zijn vader is textielingenieur. De ruitjesstof van deze werken zijn afkomstig uit de fabriek waar zijn vader nog steeds werkt.

Als schooljongen begon hij in de wiskundeles de vakjes van het schriftje in te kleuren. “Als kunstenaar koester ik de verveling als een bron van inspiratie. Er kunnen dingen ontstaan vanuit verveling.”De afgelopen jaren heeft Kröner zich verdiept in de twee oude verhalen Noli me tangere en Pygmalion. Wat hem in beide verhalen interesseert is het spanningsveld tussen het verbod en het verlangen om iets aan te raken. Het aanraken met de ogen en met de tast, onze huid. Pygmalion gaat ook over de mythe van de kunstenaar, de schepper. Kröner gaat kritisch om met dit romantische idee. Hij stelt zich vragen als: wat is authentiek, hoe beoordelen we iets als goede kunst en hoe wordt het gewaardeerd.

Henrik Kröner (Nordhorn (DE) 1979) woont en werk in Groningen.

Dit is een editie van SEEN, een nieuw podium voor (beeldende) kunst, muziek en alles ertussenin.

Meer info: stichtingwep.nl

Museum Belvédère has acquired the work Hyperion

www.museumbelvedere.nl/nieuws/

Hyperion

Article ‘Raak me (niet) aan’, Leeuwarder Courant

Pdf article ‘raak me (niet) aan’ (2022-03-18)

2022-03-18_LC_Zuid_-_2022-03-18_print

A square dance @ Afslag BLV in Heerenveen

Uitnodiging ‘A square dance’

Uitnodiging A square dance

Seven year it(ch)! @ Melklokaal, Heerenveen

‘Seven year it(ch)!’
7.11 – 12.12.2021

Met de groepstentonstelling ‘Seven year it(ch)!’ neemt melklokaal na zeven intensieve jaren als hét podium voor hedendaagse kunst in de regio noord afscheid van de huidige locatie met nieuw en recent werk van Akmar, Machteld van Buren, Jochem Hamstra, Hans Hoekstra, Martin de Jong, Henrik Kröner, Wouter Nijland, Astrid Nobel, Dineke Oosting, Jan Snijder, Maurice van Tellingen, Jan Wattjes en Aafke Ytsma

uitnodiging seven year it(ch)!

thumbnail_A6 flyer seven year it)ch)! melklokaal

Pink Flag @ Museum Belvedere, Heerenveen

My work pink flag is now shown in a small exhibition of this beautiful museum. It was a gift by Ger van Dam, art collector, due to the museum’s 15th anniversary. On the link below you can watch the online tour.

Immuun @ Melklokaal, Heerenveen

thumbnail_flyer-immuun-melklokaal

uitnodiging zomershow immuun

Beste relatie,

Hierbij een uitnodiging (zie pdf) voor de hoopvolle en ruim opgezette (werken op 1.5 meter van elkaar) zomershow ‘immuun’,
met werk van 16 kunstenaars voornamelijk gemaakt tijdens de periode van lockdown. Ook zijn er beeld- en geluidsfragmenten
van de kunstenaars te horen en zien in de tentoonstelling.

Geen opening bij deze tentoonstelling, maar welkom om te bezoeken tussen 24 mei en 28 juni (op vr en zo van 13-17u)
volgens, de inmiddels bekende, RIVM richtlijnen die we handhaven.

Groet melklokaal,
Albert Oost en Monique Vogelsang

melklokaal voor hedendaagse kunst
Heremaweg 20-1, Heerenveen
06-20779000, www.melklokaal.nl
vr en zo van 13-17u, en op afspraak
volg ons op fb.me/melklokaal

Open studio Biotoop 2019, Haren

Biotopendag 2019

Attitudes @ Melklokaal, Heerenveen

uitnodiging Attitudes melklokaal

uitnodiging Attitudes melklokaal

opening zondag 3 maart 15.00 uur

Peter Geerts, Coen Vunderink, Jan Wattjes en Henrik Kröner

3.3 – 7.4.2019

In de groepstentoonstelling ‘Attitudes’ is recent werk te zien van Peter Geerts (1957, Engelen), Coen Vunderink (1979, Dalfsen), Jan Wattjes (1981, Den Haag) en Henrik Kröner (1979, Nordhorn, DE). Vier kunstenaars die met hun eigen temperament en compromisloze houding de schilderkunst onderzoeken. Met een verlangen naar een nieuwe mentale ruimte.

Melklokaal
Heremaweg 20-1
8445 AP Heerenveen
vr en zo van 13-17u
en op afspraak
0620779000